Een goede kleuterschool te kiezen voor je kind

5 tips om een goede kleuterschool te kiezen voor je kind

Hoe kies je als ouder een goede kleuterschool voor je kind? En waarop moet je letten bij het kiezen van de geschikte kleuterschool? In dit blogartikel geef ik je enkele tips mee voor je eigen zoektocht. Want met een dochtertje van 16 maanden stond ook ik recent voor deze toch wel spannende keuze. We willen allemaal het beste voor ons kind, maar hoe ziet de beste kleuterschool er voor je kind nu uit?

Een aantal weken geleden kregen we een verrassing in de bus. Op één van de brieven stond geschreven: Is je kind geboren in 2020? Reserveer nu een plaatsje op een school voor schooljaar 2022-2023. “Nu al?” hoorde ik mijn partner zeggen. “We hebben nog maar net haar eerste verjaardag gevierd.” En hoewel dochterlief nog veel te klein is om het belang hiervan te beseffen en ze nog een jaar in de crèche mag ravotten, gingen we op speurtocht naar de beste kleuterschool voor haar. Maar wat is nu de beste school? Want wat ideaal is voor mij als ouder is misschien niet ideaal voor haar. Waarop moet ik letten wanneer ik een school kies? En hoe weet je wat een goede school is voor je kind? Een hele reeks vragen werden op mij afgevuurd, niet enkel door mijn partner maar ook door vrienden die eveneens op zoek zijn naar een geschikte school voor hun kind. Door mijn eigen hoofd speelden toch ook heel wat zaken. Terwijl ik als ouder vooral nadacht over de praktische kant van het schoolgaan, stond ik als pedagoog vooral stil bij de kijk van de school naar het kind.

Het belang van de schoolcultuur bij jouw keuze voor een goede kleuterschool

Net als bij mij, spelen voor elke ouder uiteraard praktische zaken een grote rol bij de schoolkeuze: hoever is de school verwijderd van thuis? Is er opvang voorzien in de school? Is er voldoende groen in de omgeving? Kunnen de grootouders de kinderen oppikken na school? En ga zo maar verder. Zeker allemaal goed om mee te nemen in je achterhoofd, maar eigenlijk zou bij een keuze voor een geschikte school maar één ding centraal moeten staan: je kind moet er zich goed voelen. Je kind zal namelijk heel wat tijd doorbrengen op school, dus is het belangrijk dat het zich daar thuis voelt. Maar wat bepaalt er of je voeling krijgt met de school?

De schoolcultuur is vaak die ene x-factor die voor jou als ouder zal bepalen of een school past bij jouw kind of niet. Jammer genoeg is deze schoolcultuur niet samen te vatten in een blitse website, een prachtige brochure of een positieve evaluatie van de onderwijsinspectie. “Hoe kan je een schoolcultuur dan wel ontdekken?” hoor ik je meteen al denken. Simpel. Als je de kans hebt, begin dan alvast met zelf op schoolbezoek te gaan. Zo snuif je meteen de sfeer op.

Pedagogische tips voor jouw schoolbezoek

Hierbij alvast een eerste tip om je op weg te helpen: wanneer je op schoolbezoek gaat, bevraag dan zeker het pedagogisch project van de school. In dit project beschrijft de school waar ze naartoe wil op vlak van onderwijs en opvoeding. Met andere woorden: wat hun kijk is op onderwijs, leren en groeien. Stemt deze kijk overeen met jouw wensen als ouder en de noden van je kind? Dan is deze school misschien wel iets voor jou en je kind. Zoals het gezegde gaat: school maak je nu eenmaal samen. Daarom is het als ouder belangrijk om aansluiting te vinden bij de visie van de school. Tijdens mijn eigen zoektocht kreeg ik bijvoorbeeld van vrienden te horen dat hun school de beste was voor hun kind omdat er veel ingezet werd op de groene omgeving. Dit sluit volledig aan bij hun eigen opvoeding voor hun kind, vandaar dat de school onmiddellijk een match was. Weet alvast dat scholen met een duidelijke visie en structuur zorgen voor voorspelbaarheid en rust bij kinderen. Vaak is dit de reden waarom je van andere ouders hoort dat een school ‘een goede school’ is.

Wat scholen die bestempeld worden als goede scholen nog met elkaar gemeen hebben, is dat leerkrachten en directie er een gemotiveerd team vormen die de schoolvisie dagelijks toepast in de klas. Het leerkrachtenteam staat met goesting voor de klas en dit enthousiasme stralen ze af op jouw kind. Een goede school is ook een school die oog heeft voor alle kinderen en aandacht geeft aan zorg en leerlingbegeleiding voor iedereen. Zowel voor kinderen die het moeilijker hebben als voor kinderen die extra uitdaging nodig hebben en willen excelleren. Vergeet dus zeker niet eens te vragen wat de school precies doet voor kinderen die het te moeilijk of net te gemakkelijk hebben met de leerstof.

Nog een tip die ik graag met jullie deel: bezoek, indien mogelijk, de school tijdens de schooluren. Dan beleef je het schoolgebeuren ook zelf. En als het kan: neem je kind mee. Het zal je meteen een eerste indruk meegeven over de manier waarop leerkrachten en directie reageren naar je kind toe en je kind zal onmiddellijk aangeven of deze school iets voor hem of haar is.

En wat velen niet weten – en jij nu gelukkig wel – is dat je naast de schoolbezoeken ook kan terugvallen op de verslagen van de onderwijsinspectie. Deze inspectie heeft namelijk de opdracht om na te gaan of een school op een kwaliteitsvolle manier onderwijs aanbiedt aan kinderen. Je kan de doorlichtingsverslagen van alle scholen gewoon online terugvinden. Handig niet? Ben je dus benieuwd welke evaluatie een school gekregen heeft? Neem dan zeker eens een kijkje op de website van de inspectie. (Je vindt de link naar hun website onderaan dit artikel).

De juiste match vinden tussen jouw kind en de school

Het pedagogisch project van de school, de goesting bij de leraren, een doorlichtingsverslag en het zorgbeleid geven allemaal samen een sterk beeld van een school en de werking. Laat daarnaast ook je buikgevoel spreken. Die laat je weten hoe je je voelt bij de schoolcultuur. Maar de allerbelangrijkste vraag die je als ouder niet mag vergeten: past deze school bij mijn kind? Elk kind is anders. Maar ook elke school is anders. En gelukkig maar! De juiste schoolkeuze maken is een kwestie van de juiste match vinden tussen de school en de persoonlijkheid van jouw kind. Hoewel andere ouders misschien laaiend enthousiast zijn over een school, kan het zijn dat deze school absoluut niets is voor jouw kind. Of misschien sta je als ouder wat sceptisch tegenover een school in de buurt, maar blijkt dit net de beste match te zijn voor jouw kind.

 📌 Zit je als ouder nog met twijfels of wil je hulp bij het begrijpen van het verslag of de visie van de school, neem dan contact met me op. Ik ga graag samen met jou op zoek naar de juiste match tussen jouw kind en de scholen in de omgeving. Want het maken van een goede schoolkeuze is kiezen voor een gelukkig kind. Zo komt je kind niet enkel terecht in een school die praktisch is voor jou als ouder, maar waar je kind ook volledig thuis kan zijn.

LEES VERDER

Aanbevolen voor jou